/کودک هدیه آسمانی خداوند به زوجین است و از همین روست که قانون گذار نگهداری کودک را هم حق و هم تکلیف پدر و مادر دانسته و در صورت مفارقت و جدایی زوجین از یکدیگر چنین تعیین تکلیف نموده است: «برای حضانت و نگهداری طفلی که ابوین او جدا از یکدیگر زندگی می کنند، مادر تا هفت سالگی اولویت دارد و پس ازآن با پدر است.» سپس در تبصره الحاقی ماده ۱۱۶۹ اصلا حی ۱۳۸۲ مقنن بیان می دارد: «بعد از هفت سالگی در صورت اختلا ف، حضانت طفل با رعایت مصلحت کودک به تشخیص دادگاه می باشد.»
همان گونه که گفته شد، از آنجایی که نگهداری از کودک حق والدین محسوب می گردد، بنابراین در صورتی که به علت طلا ق یا به هر جهت دیگر، پدر و مادر کودک در یک منزل سکونت نداشته باشند، هریک از آنها که طفل تحت حضانت او نمی باشد، حق ملا قات فرزند خود را دارد. تعیین زمان و مکان ملا قات و سایر جزئیات مربوط به آن، در صورت بروز اختلا ف میان پدر و مادر با دادگاه است و به تبع این امر کودک را نمی توان از ابوین و یا پدر و مادری که حضانت با اوست، گرفت؛ مگر در صورت وجود علت قانونی.
در شرایطی که برابر حکم دادگاه، حضانت طفل در اختیار یکی از والدین قرار دارد، برای طرف مقابل حق ملا قات تعیین می گردد. امتناع صاحب حق حضانت از دادن کودک به شخصی که حق ملا قات دارد و یا امتناع شخصی که فرزند را در اختیار گرفته و آن را به دارنده حق مسترد نمی کند، موجب بروز اختلا فات و به تبع آن تشکیل پرونده هایی در دادگاه های کیفری و حقوقی شده است.تعدد مواد قانونی در این خصوص از جمله ماده ۱۴ قانون حمایت خانواده مصوب ۱۵بهمن ۱۳۵۳، ماده واحده قانون مربوط به حق حضانت مصوب ۲۶ تیر ۱۳۶۵ و ماده ۶۳۲ قانون مجازات اسلا می، منجر به اتخاذ تصمیم ها و رویه های مختلفی در این نوع پرونده ها گردیده است.
با توجه به این که ماده ۱۴ قانون حمایت خانواده و ماده واحده مربوط به حق حضانت به طور مشخص ضمانت اجرای آرای دادگاه های خانواده هستند، ازاین رو در این نوشتار تلا ش می شود که با بررسی مواد یاد شده، دایره شمول ماده ۶۳۲ قانون مجازات اسلا می مشخص گردد و به عبارتی آشکار شود که آیا منظور مقنن از ماده یاد شده تحت الشعاع قرار دادن اختلا فات زوجین در این خصوص است یا منصرف از موارد مذکور می باشد؟
به عنوان مثال، زوج با تنظیم دادخواستی تقاضای صدور دستور موقت ملا قات کودک را می نماید. دادگاه با بررسی محتویات پرونده و ملا حظه سند رسمی ازدواج، ضمن احراز نیاز روحی و عاطفی خواهان و فوریت موضوع، درخواست وی را وارد دانسته و با استناد به مواد ۱۱۷۴ و ۱۱۷۵ قانون مدنی و مواد ۳۱۰ و ۳۲۵ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلا ب در امور مدنی، دستور موقت ملا قات فرزند خواهان تا رسیدگی به ماهیت دعوا و صدور حکم قطعی را صادر و اعلا م می دارد تا خواهان بتواند فرزند مشترک را هر هفته به مدت چهار ساعت از ساعت هشت صبح روز پنج شنبه تا ساعت ۱۲ همان روز و تحت نظارت کلا نتری محل سکونت طفل ملا قات کند.
در فرض نخست مادر _ که طفل تحت حضانت وی قرار گرفته_ از همان ابتدای صدور حکم از دادن کودک به پدر برای ملا قات خودداری می کند. در پی این اقدام، پدر کودک شکایتی را در این خصوص تحت عناوین مختلف از جمله ممانعت از حق، ممانعت از اجرای حکم و … در دادسرا مطرح می نماید.
در فرض دوم، مادر حکم دادگاه را در رعایت حق ملا قات پدر اطاعت نموده و اجرا می کند؛ اما پس از مدتی در انجام این امر کوتاهی کرده و از دادن طفل به پدر (با وجود این که مشارالیه طبق حکم دادگاه حق مطالبه فرزند را دارد) امتناع می کند. در این مورد نیز پدر طرح دعوا نموده و معمولا ً در این موارد صورت جلسه مرجع انتظامی که ناظر اجرای حکم است، مستند شکایت قرار می گیرد.
در فرض سوم، پدر براساس رأی دادگاه کودک را روز پنج شنبه برای ملا قات تحویل می گیرد؛ اما نه تنها او را در موعد مقرر برنمی گرداند؛ بلکه با وجود درخواست مادر از استرداد طفل به او خودداری می کند و در این وضعیت مادر شکایت خود را تحت همان عناوین مطرح شده به دادسرا ارائه می دهد.
قضات دادسرا در برخورد با این گونه پرونده ها به سه گروه تقسیم می شوند:
گروه اول با استدلا ل درخصوص فقدان وصف کیفری این نوع شکایت ها مبادرت به صدور قرار منع تعقیب می نمایند. در مقابل، گروه دوم از دادیاران و بازپرسان آن را منطبق با مفاد ماده ۶۳۲ قانون مجازات اسلا می قرار داده و در صورت احراز عناصر متشکله ماده مذکور، پرونده را با صدور قرار مجرمیت و تنظیم کیفرخواست به دادگاه ارسال می نمایند. در گروه سوم حتی در برخی موارد صدور قرار عدم صلا حیت به شایستگی دادگاه خانواده نیز دیده می شود.
استناد گروه اول به ماده ۱۴ قانون حمایت خانواده مصوب ۱۵ بهمن ۱۳۵۳ و قانون مربوط به حق حضانت مصوب ۲۲ تیر۱۳۶۵ است.
این ماده اشعار می دارد:
«هرگاه دادگاه خانواده تشخیص دهد کسی که حضانت طفل به او محول شده، از انجام تکالیف مربوط به حضانت خودداری کرده یا مانع ملا قات طفل با اشخاص ذی حق شده است، او را برای هر بار تخلف به پرداخت مبلغی از یک هزار تا۱۰ هزار ریال و در صورت تکرار به حداکثر مبلغ مذکور محکوم خواهد کرد. دادگاه در صورت اقتضا می تواند علا وه بر محکومیت مزبور حضانت طفل را به شخص دیگری واگذار نماید.
در هر صورت حکم این ماده مانع از تعقیب متهم__چنانچه عمل او برابر قوانین جزایی جرم شناخته شده باشد_ نخواهد بود.»
در ماده واحده قانون مربوط به حق حضانت نیز آمده است:
«چنانچه به حکم دادگاه مدنی خاص یا قائم مقام آن دادگاه، حضانت طفل برعهده کسی قرار گیرد و پدر و مادر و یا شخص دیگری مانع از اجرای حکم شود و یا از استرداد طفل ممانعت ورزد، دادگاه صادرکننده حکم وی را الزام به عدم ممانعت یا استرداد طفل می نماید و در صورت مخالفت به حبس تا اجرای حکم محکوم خواهد شد.»
بر همین اساس اکثریت کمیسیون بررسی امور حقوقی و قضایی در تاریخ اول مهر ۱۳۷۷ اظهار داشته اند: «ماده۶۳۲ قانون مجازات اسلا می مربوط به سپردن طفل به کسی و امتناع وی از مطالبه آن طفل است و شامل ممانعت از ملا قات طفل نمی شود. ممانعت از ملا قات طفل از لحاظ کیفری ممکن است با مقررات دیگری منطبق باشد.»
این عده از قضات معتقدند عدم تحویل فرزند از جانب یکی از والدین به کسی که حضانت فرزند را برعهده دارد، با ربودن یا مخفی کردن کودک به وسیله اشخاص دیگر غیر از والدین تفاوت دارد و چون ماده ۶۳۲ شامل والدین نمی شود، موضوع از صلا حیت محاکم کیفری خارج است. قرارهای منع تعقیب صادر شده از سوی قضات گروه اول درخصوص این گونه شکایت ها مزین به نظریات متعدد اداره حقوقی در این باره است:
نظریه ۶۰۹۵/۷ مورخ ۲۸ آبان ۱۳۸۴:
«چنانچه به حکم دادگاه خانواده، حضانت طفل برعهده کسی قرار گیرد و پدر یا مادر طفل از استرداد او امتناع ورزد و یا مانع ملا قات طفل با اشخاص ذی حق شود، عمل وی جرم محسوب نمی شود؛ بلکه این عمل تخلف از دستور دادگاه است و ماده ۱۴ قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۵۳ و ماده واحده مربوط به حق حضانت مصوب ۲۶ تیر ۱۳۶۵ در مورد آن تعیین تکلیف نموده اند. با توجه به جرم نبودن تخلف، موضوع از شمول مقررات ماده ۶۳۲ قانون مجازات اسلا می خارج است و دادیار و بازپرس باید ضمن صدور قرار منع پیگرد، شاکی را ارشاد نماید تا به دادگاه صادرکننده حکم مراجعه کند. منظور از «کسی» مذکور در ماده ۶۳۲ قانون مجازات اسلا می کسی غیر از والدین طفل می باشد.»
نظریه ۲۸۸۲/۷ مورخ ۶ تیر ۱۳۸۱ ا.ح.ق:
«خودداری پدر از تحویل طفل به مادر به نحوی که در حکم حضانت دادگاه مقرر شده، مشمول مقررات ماده ۱۴ قانون حمایت خانواده مصوب ۱۵ بهمن ۱۳۵۳ خواهد بود.»
نظریه۶۱۸۵/۷ مورخ۳۰ آبان ۱۳۸۴ ا.ح.ق:
«ماده واحده قانون مربوط به حق حضانت مصوب سال ۱۳۶۵ به وسیله ماده ۶۳۲ قانون مجازات اسلا می نسخ نشده و هریک در جای خود قابل اعمال است. در صورت خودداری از تحویل طفل برای ملا قات به نحوی که در حکم مقرر شده است، دادگاه باید طبق ماده ۱۴ قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۵۳ اقدام نماید.»
نظریه ۹۱۹۶/۷ مورخ ۲۱ اسفند۱۳۸۴ ا.ح.ق:
«چنانچه به حکم دادگاه خانواده حضانت طفل برعهده کسی قرار گیرد و پدر یا مادر طفل از استرداد او امتناع ورزد و یا مانع ملا قات طفل با اشخاص ذی حق شود، عمل وی جرم محسوب نمی گردد؛ بلکه این عمل تخلف از دستور دادگاه است و ماده ۱۴ قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۵۳ و ماده واحده مربوط به حق حضانت مصوب ۲۲ تیر ۱۳۶۵ در مورد آن تعیین تکلیف نموده است. با توجه به جرم نبودن تخلف، موضوع از شمول مقررات ماده ۶۳۲ قانون مجازات اسلا می خارج است و دادگاه صادرکننده حکم باید در مورد الزام مستنکف اتخاذ تصمیم نماید.»
نظریه ۸۷۲۸/۷ مورخ۲۰ بهمن ۱۳۸۳ ا.ح.ق:
«ممانعت پدر یا مادر از اجرای حکم ملا قات یا عدم تحویل طفل به ذی حق، مشمول مقررات ماده ۶۳۲ قانون مجازات اسلا می نیست.»استدلا ل و استناد گروه دوم بر مبنای مفاد ماده ۶۳۲ قانون مجازات اسلا می استوار است. مقنن در این ماده چنین مقرر می دارد: «اگر کسی از دادن طفلی که به او سپرده شده است، در موقع مطالبه اشخاصی که برابر قانون حق مطالبه دارند، امتناع کند، به مجازات از سه تا شش ماه حبس یا به جزای نقدی از یک میلیون و ۵۰۰ هزار تا سه میلیون ریال محکوم خواهد شد.»
این گروه علا وه بر تصریح قسمت اخیر ماده ۱۴ قانون حمایت خانواده بر جواز بررسی و انطباق این گونه شکایت ها با قوانین جزایی، چنین شکایت هایی را منطبق با مفاد ماده ۶۳۲ قانون مجازات اسلا می می دانند و معتقدند که عبارت «کسی» در صدر این ماده مطلق است و همه افراد از جمله پدر و مادر را دربرمی گیرد؛ با این استدلا ل که در بررسی تطبیقی این ماده با ماده ۱۹۷ قانون مجازات عمومی مصوب ۱۳۰۴ مقنن مرتکب این جرم را منصرف از مادر می دانست:
«اگر کسی _ غیر از مادر_ از دادن طفلی که به او سپرده شده است، در موقع مطالبه اشخاصی که حق مطالبه دارند، امتناع کند، به یک تا شش ماه حبس جنحه ای محکوم خواهد شد.»این در حالی است که مقنن در وضع این ماده در قالب ماده ۶۳۲ مصوب ۱۳۷۵ تعزیرات کلمه «مادر» را حذف و واژه «کسی» را به صورت عام به کار برده است.
بدین ترتیب اگرچه قانونگذار در ماده ۱۹۷ سابق به صراحت مادر را از شمول افراد مذکور مستثنا نموده بود؛ اما در ماده جدید چنین استثنایی را به کار نبرده و با این اقدام هدف خود را تحت شمول قرار دادن همه افراد از جمله پدر و مادر بیان کرده است. بر این اساس از هیچ قسمت از این ماده عدم شمول و مستثنا شدن والدین برداشت نمی شود. درواقع کلمه «کسی» اطلا ق دارد و بنابراین تفاوتی نمی کند که مرتکب این جرم والدین، اولیا یا قیم طفل باشند و یا اشخاص دیگر.
به اعتقاد این گروه از قضات، عنصر مادی این جرم امتناع از دادن طفل به اشخاص ذی نفع است و «دادن» به طور مطلق در این ماده به کار رفته که شامل دادن موقت و دایم می گردد. دادن موقت مانند این است که طفل به مهدکودک سپرده شده باشد و دادن دایم همچون زمانی است که کودک به سن هفت سالگی رسیده و از حضانت مادر خارج و به پدر تحویل داده شود.
گروه سوم از قضات با استناد به میزان جزای نقدی مندرج در ماده ۱۴ قانون حمایت خانواده و براساس ملا ک تبصره سه ماده سه قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلا ب اصلا حی ۱۳۸۱ که مبتنی بر رسیدگی مستقیم دادگاه در جرایمی است که مجازات قانونی آنها جزای نقدی تا یک میلیون ریال می باشد، مبادرت به صدور قرار عدم صلا حیت به شایستگی و اعتبار دادگاه های خانواده می نمایند و معتقدند که در رویه های عملی دادگاه خانواده این گونه قرار ها پذیرفته می شود.
استدلا ل های هریک از سه گروه در جای خود قابل تأمل است. قائل شدن عدم وصف کیفری برای این گونه شکایت ها هرچند مستند به مواد ۱۴ قانون حمایت خانواده، ماده واحده قانون مربوط به حق حضانت و نیز نظریات متعدد اداره حقوقی در این زمینه می باشد؛ اما مقنن در قسمت اخیر ماده ۱۴ قانون حمایت خانواده تصریح دارد: «… در هر صورت حکم این ماده مانع از تعقیب متهم چنانچه عمل او طبق قوانین جزایی جرم شناخته شده باشد، نخواهد بود.»
از سویی با وضع ماده ۶۳۲ قانون مجازات اسلا می که واژه «کسی» را به صورت مطلق به کار برده است، مستثنا نمودن این ماده از والدین با این اطلا ق سازگار نبوده و منافات دارد؛ به خصوص اگر با ماده ۱۹۷ قانون مجازات عمومی سابق مقایسه شود. دادن وصف کیفری به تمامی شکایت های مطرح شده و اختلا فات والدین در این خصوص نیز صحیح نمی باشد. به عنوان مثال، ممانعت از ملا قات طفل از جمله موارد متفق القولی است که تحت شمول ماده ۶۳۲ قانون مجازات اسلا می قرار نمی گیرد. برخی از مواد لا یحه جدید قانون حمایت خانواده نیز مؤید همین امر است:
ماده ۳۹: «هرگاه دادگاه تشخیص دهد که توافق درخصوص ملا قات، حضانت، نگهداری و سایر امور مربوط به طفل خلا ف مصلحت وی می باشد و یا در صورتی که مسئول حضانت از انجام تکالیف مقرر برای حضانت خودداری کند یا مانع ملا قات طفل تحت حضانت با اشخاص ذی حق گردد، می تواند هر تصمیمی که به مصلحت طفل باشد، از جمله واگذاری امر حضانت به دیگری یا تعیین شخص ناظر یا پیش بینی حدود نظارت وی و نظایر آن مقرر نماید.»
ماده ۴۸: «کسی که حضانت طفل به او محول شده است، هرگاه از انجام تکالیف مربوط به حضانت خودداری نماید یا مانع ملا قات طفل با اشخاص ذی حق شود، به پرداخت ۵۰۰هزار تا ۵ میلیون ریال جزای نقدی محکوم می گردد.»
همچنین از تاریخ لا زم الا جرا شدن این قانون، قوانین و مقررات مغایر منسوخ اعلا م می شوند که این اقدام به رفع این تعارض ها کمک خواهد کرد. در این راستا مقنن به منسوخ شدن قانون حمایت خانواده مصوب ۱۵ بهمن ۱۳۵۳ و قانون مربوط به حق حضانت مصوب ۲۲ تیر ۱۳۶۵ تصریح نموده است.
نتیجه حاصل از جمع مطالب و رویه های گفته شده در راستای رفع تعارض مواد قانونی مذکور و انطباق عملی بیشتر با این قوانین آن است که رسیدگی به مواردی همچون تخلف از انجام تکالیف مربوط به حضانت یا ممانعت از ملا قات طفل با اشخاص ذی حق یا تخلف از اجرای حکم دادگاه خارج از شمول ماده ۶۳۲ قانون مجازات اسلا می است؛ اما در سایر موارد والدین هم مانند بقیه افراد در صورت ارتکاب جرم موضوع ماده ۶۳۲ قانون مجازات اسلا می مشمول این ماده قرار می گیرند.
بدون دیدگاه