نحله و شرایط تعلق آن به زن چیست

قانون برای نقش ها و وضعیت های مختلف حقوق و تکالیف متفاوتی در نظر گرفته شده است . یکی از مهم ترین نقش های تعریف شده در جامعه نقش همسر و زن و شوهر است . همانطور که زوجین ( زن و شوهر ) نسبت به یکدیگر چه در طول زندگی مشترک و چه در زمان بروز اختلافات و تصمیم برای جدایی تکالیفی دارند ، حقوقی هم برای آن ها در نظر گرفته شده است .

یکی از حقوقی که برای زن براساس قانون ما در نظر گرفته شده است ، نحله نام دارد نحله در واقع یک حق مالی است که بر عهده شوهر قرار دارد و تنها در شرایط خاصی به زن تعلق می گیرد .

نحله در شرع و قانون به چه معناست

نحله یکی از حقوق مالی زن بوده که به بر عهده شوهر قرار دارد . نحله در لغت به معنی بخشش است و مستند شرعی آن آیه چهارم سوره نساء می باشد . البته این حق ، تنها از منظر شرعی معتبر نبوده و قانون گذار نیز آن را معتبر می داند .

با توجه به بند ب ماده 6 قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق ، زمانی که امکان تعیین اجرت المثل برای زوجه به دلیلی فراهم نباشد ، با توجه به مدت زمان زندگی مشترک و کارهایی که زن در طول زندگی انجام داده است ، مبلغی به عنوان نحله برای او در نظر گرفته می شود .

نحله با توجه به وسع مالی شوهر تعیین شده و قاضی به صلاح دید خود مبلغ آن را مشخص می کند ، بنابراین نیازی به نظر کارشناس رسمی دادگستری برای تعیین نحله نیست . یکی از شروط بسیار مهمی که در رابطه با استحقاق زن برای دریافت نحله وجود دارد ، آن است که باید مرد دادخواست طلاق داده و برای این دادخواست عذر موجهی وجود نداشته باشد .

به بیان ساده تر ، اولا در زمان زندگی مشترک نحله به زوجه تعلق نمی گیرد و این حق صرفا مربوط به زمانی است که مرد تقاضای طلاق داده باشد . ثانیا اگر زن از انجام وظایف زناشویی کوتاهی کرده و هر دلیل دیگری که از منظر دادگاه برای طلاق موجه محسوب شود ، دیگر نحله به زن تعلق نمی گیرد .

تفاوت ها و شباهت های نحله و اجرت المثل

اولین نکته ای که باید قبل از بیان شباهت ها و تفاوت های این دو مفهوم بیان کنیم آن است که تنها زمانی نحله به زن تعلق می گیرد که امکان تعلق گرفتن اجرت المثل وجود نداشته باشد . بنابراین در صورتی که اجرت المثل به زن تعلق گرفته باشد ، دیگر نوبت به پرداخت نحله نمی رسد .

اولین تفاوت اجرت المثل و نحله در تعریف این دو مفهوم می باشد ، باید گفت اجرت المثل در واقع حق الزحمه کارهایی است که زن در منزل شوهرش انجام داده اما وظیفه ای در خصوص انجام آن ها نداشته است . در این حالت زن مستحق دریافت اجرت المثل می باشد مگر آنکه قصد انجام رایگان این کارها را داشته باشد که اثبات این موضوع بر عهده شوهر است .

اما نحله همانطور که آن را تعریف کردیم در واقع یک بخشش از جانب شوهر بوده و لازم نیست حتما زن بابت دریافت آن کاری انجام داده باشد ، به نوعی این یک بخشش بلاعوض است .

از جمله شباهت های این دو مفهوم آن است که در زمان طلاق از طرف مرد و بدون عذر موجه به زن تعلق می گیرد . شباهت دیگر آن است که قبل از اجرای صیغه طلاق می توان نسبت به دریافت این حقوق اقدام کرد و لازم نیست که بعد از طلاق پرداخت شود .

تفاوت آن ها در آن است که اجرت المثل را کارشناس تعیین می کند در صورتی که برای تعیین نحله نیازی به نظر کارشناس نبوده و قاضی با توجه به وسع مالی زوج و سال های زندگی مقدار آن را تعیین می کند .

قطعا شما هم می دانید که حق طلاق متعلق به شوهر است که احکام و آثار خاصی بر آن بار می شود . در واقع مرد برای طلاق دادن همسر خود نمی تواند راسا به دفاتر ثبت ازدواج و طلاق مراجعه کند بلکه باید ابتدا دادخواست طلاق خود را در دادگاه مطرح کرده و حکم عدم امکان سازش بگیرد . در این حالت برای زن حقوق خاصی در نظر گرفته می شود که یکی از آن ها نحله می باشد.

1 دیدگاه

  • Im excited to discover this web site. I need to to thank you for ones time for this wonderful read!! I definitely savored every bit of it and I have you bookmarked to look at new information in your web site.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *